Met Nuoret

Met Nuoret släpper en begreppslista för HBTQ-begrepp på Meänkieli

Se begreppslistan här

År 2014 arrangerades den första pridefestivalen i Tornedalen, Tornedalen Pride. I den enorma mediauppståndelse som blev då noterade många av oss i Met Nuoret att det inom gruppen meänkielitalande fanns en språklig förvirring kring vilka begrepp som fanns, vilka som saknades och det förekom även begrepp som var mindre trevliga. Då bestämde vår styrelse att det här måste vi ändra på så vi kontaktade RFSL och fick godkännande att översätta deras begreppslista. Meänkieli är ett levande språk och precis som med alla andra språk så utvecklas det när behovet uppstår och vi är mycket stolta att härmed presentera ett viktigt resultat av den utvecklingen: Den första begreppslistan för HBTQ-begrepp på ett av de svenska nationella minoritetsspråken.

För översättningen ansvarar Mona Mörtlund och illustrationerna är gjorda av Ida Nordmark.IMG_96991

Kontakt: Johanna Nordblad Sirkka 0702617686