Met Nuoret

Pressmeddelande: Met Nuoret – Vi vill ha en gemensam flagga!

 

PRESSMEDDELANDE: MET NUORET – VI VILL HA EN GEMENSAM FLAGGA!

12986340_10153681532716025_1623681763_o
Under sin årsmöteshelg i Kiruna beslutade Met Nuoret att man föredrar en gemensam flagga för den meänkielispråkiga befolkningen i Sverige och Norge.

Met Nuoret motiverar sitt beslut med att en gemensam flagga för individerna närmare varandra som ett folk. Met Nuoret samlar inte bara tornedalska unga utan medlemmar från hela språkområdet som känner samhörighet med meänkieli – därför känns den gemensamma flaggan mer ultimat för organisationens syfte.

- Den gemensamma flaggan reflekterar ungdomsförbundets sammansättning på ett bättre sätt och är en symbol som alla kan ställa sig bakom. I dag kan inte alla i språkområdet ställa sig bakom meänflakun eller kveeniflakun. Men tas en ny gemensam flagga i bruk är det någonting som alla kan ställa sig bakom och det är vad vi strävar efter då vi vill komma närmare varandra som ett folk, säger Met Nuorets vice ordförande Johanna Nordblad Sirkka.

Oavsett om ungdomsförbundet kommer använda en gemensam flagga betonar man att de gamla flaggorna kommer att finnas kvar –  så detta ska inte ses som ett hot mot de existerande flaggorna. I slutänden handlar detta ytterst om att ena den norska och svenska sidan som ett folk – och då är en gemensam flagga nödvändig.

 

Kontakt:
Johanna Nordblad Sirkka, tel. 070 261 76 86